Här lägger vi ut våra tips om diverse underhåll och energibesparing.

NIBE VÄRMEPANNAN

Lufta systemet

Inställningar

Ändra värmen


Sugen på staket?
Skicka in en ansökan till styrelsen! Det går numera att bygga staket enligt riktlinjerna, upp till 1,60 meter, på både fram- och baksidan. Du hittar ansökningsblanketterna i appen Ourliving.


Spärra obehörig adressändring på skatteverket!

Att spärra obehörig adressändring innebär att du anmäler att flyttanmälan och anmälan av särskild postadress ska göras via Skatteverkets e-tjänster. Om en anmälan ändå görs på pappersblankett gör Skatteverket en särskild kontroll av anmälan

Mer info:

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttanmalan/sparraobehorigadressandring


Trött på all reklam i postlådan?

Gå in på NIX-adresserat och blockera reklampost!

NIX-adresserat är ett register som innebär att du som registrerad inte längre får adresserad direktreklam skickad till dig. Du kan enkelt med hjälp av BankID logga in för att se om du är med i, ta bort dig ur, eller lägga till dig själv i registret.

https://nixa.nixadresserat.se/#/login


Lufta elementen

Varför ska jag lufta element?

Att lufta element är viktigt för att uppnå en jämn och behaglig värme. Speciellt när hösten eller vintern gör sig påmind och kvällarna blir kallare är det bra om radiatorerna i bostaden fungerar klanderfritt. I äldre värmesystem kan det finnas luft i elementen. Luften måste tas bort för att radiatorn skall fyllas med vatten och värma som den ska. Du kan misstänka att radiatorn har luft i sig om den värmer ojämnt eller om den för oljud med sig. En del av radiatorn kan kännas kall. Avluftningen kan ske med olika typ av verktyg beroende på hur luftskruven ser ut på radiatorn. Man skall däremot undvika att lufta element i onödan!

Så här luftar du dina element

  1. Kör upp värmesystemet på högsta möjliga temperatur eller välj en dag när det är värme i systemet för att så mycket syre som möjligt ska frigöras från vattnet.
  2. Stäng cirkulationspumpen och vänta ett tag (beror på storleken på anläggningen) så att luften hinner samlas i höjdpunkterna i systemet.
  3. Stäng termostaten på radiatorn och lufta därefter radiatorn. Se efter var luftskruven sitter. Oftast sitter den högst uppe på radiatorn i vänstra eller högra hörnet, på motsatt sida om termostaten. Placera en behållare under ventilen. Täck gärna runt om med trasor eller tidningspapper. Öppna och stäng luftskruven mycket försiktigt.
  4. Öppna termostaten och lufta igen.
  5. Om inte hela radiatorn blir varm efteråt, gör ytterligare en luftning!